Hållbarhet - Att verka ansvarsfullt
Det är en förmån för oss att verka i ett rent och fint landskap där naturen så generöst fyller kornas mjölk med näring. Därför ser vi det som en självklarhet att minska miljöbelastningen från vår verksamhet på så många sätt vi kan.
Vi jobbar för en hållbar framtid på flera olika sätt.
- Den egna mjölkproduktionen på Åland ger oss många fördelar
- Vi gör vår egen biogas
- Så jobbar vi med livsmedelssäkerhet
- Våra hållbarhetsmål
- Vi gör det lätt att sortera rätt
Vår mission är att skapa förutsättningar för en lönsam mjölkproduktion på Åland för våra medlemmar. Vår affärsidé är att skapa ekonomiskt värde genom att med omtanke om djur, människor och miljö förädla och sälja högkvalitativa livsmedel till den åländska lokalmarknaden, samt till export. Vår styrka ligger i dess medarbetare som i sitt dagliga arbete skapar den kundupplevelse som ligger till grund för företagets framgång.
Nyttan med mjölkproduktion
Avstånden är korta på Åland vilket i sin tur leder till korta transporter. Mejeriet finns nära mjölkgårdarna och mjölken är alltid färsk när den förädlas.
Mjölkproduktionen en betydande roll för det åländska samhället genom att tillhandahålla näringsrika livsmedel, bidra till ekonomin och sysselsättningen, bevara landsbygdens livskraft och främja hållbarhetsprinciperna.
Nyttan med mjölkproduktion kan vara mångfacetterad och omfatta olika aspekter, inklusive ekonomiska, näringsmässiga, sociala och miljömässiga fördelar. Här är några av de vanligaste fördelarna med mjölkproduktion:
Näringsmässig rikedom: Mjölk är en näringsrik livsmedelsprodukt som är en viktig källa till protein, kalcium och andra essentiella näringsämnen för människors hälsa. Mjölk och mejeriprodukter ingår ofta i en balanserad kost och bidrar till att möta näringsbehoven hos både barn och vuxna.
Ekonomiskt bidrag: Mjölkproduktionen utgör en viktig del av jordbrukssektorn och ekonomin. Mjölk är en handelsvara som genererar inkomst för mjölkbönder och andra aktörer inom mejeriindustrin, inklusive mejeriföretag, transportörer, lokala underleverantörer samt detaljhandeln.
Sysselsättning: Mjölkproduktionen skapar arbetstillfällen och bidrar till sysselsättningen, särskilt i landsbygdsområden där jordbruket är en viktig näring. Mjölkbönder, mejeripersonal, veterinärer, och andra yrkesgrupper är involverade i olika delar av mjölkproduktionskedjan.
Bevarande av landsbygdsområden: Mjölkproduktionen bidrar till att bevara landsbygdens livskraft genom att upprätthålla jordbruksmark, främja landskapsvård och stödja en levande landsbygdsgemenskap. Mjölkbönder spelar en viktig roll i att bevara landskapet och den biologiska mångfalden.
Hållbarhet och cirkulär ekonomi: Genom att återanvända näringsämnen och organiskt material, som vassle och gödsel, kan mjölkproduktionen bidra till en cirkulär ekonomi och hållbar resurshantering. Vassle används i biogasanläggningen för energiproduktion, gödsel återförs till jorden för att förbättra markens näringsinnehåll.
Mjölkproduktionen spelar en betydande roll för det åländska samhället genom att tillhandahålla näringsrika livsmedel, bidra till ekonomin och sysselsättningen, bevara landsbygdens livskraft och främja hållbarhetsprinciperna.
Egen energi med biogas - miljövänlig energikälla
Vi är stolta över att ha en egen biogasanläggning, Gastronomen. Sedan 2010 har vi genom Gastronomen omvandlat restprodukter från ost, mjölk och smörtillverkning till biogas.
Anläggningen tar hand om både vassle och mejeriavlopp och omvandlar det effektivt till biogas som är en miljövänlig energikälla. Biogasen blir sedan till ånga som används i Ålandsmejeriets processer för att tillverka ost, smör och andra mjölkprodukter.
Anläggningen har gett flera positiva effekter för både miljön och vår verksamhet.
- Minskade koldioxidutsläpp Genom att minska vår användning av brännolja minskar vårt koldioxidutsläpp betydligt.
- Avfallsminskning Istället för att slänga vassle och kärnmjölk som avfall, omvandlar vi dem till en värdefull resurs.
- Lokal energiproduktion Genom att producera egen biogas på plats minskar vi vårt behov av att köpa in externa energikällor. Det här gör oss mindre beroende av fossila bränslen och främjar lokal energiproduktion och självförsörjning.
- Ekonomiska fördelar Biogasanläggningen innebär även ekonomiska fördelar för oss. Överskott av producerad energi säljs till Jomala kommun. På så sätt är vi med och bidrar till värma upp några av kommunens fastigheter på ett miljövänligt sätt.
Hur vi jobbar med livsmedelssäkerhet
ÅCA åstadkommer en positiv förändring i kulturen för ständig förbättring av livsmedelssäkerhet och kvalitet genom en klar och öppen kommunikation om produktsäkerhet samt genom att engagera personalen.
Personalen är vår viktigaste resurs i arbetet med livsmedelssäkerhet och därför är vi måna om att säkerställa god och kontinuerlig utbildning, ha en öppen och inkluderande dialog för att säkerställa feedback från medarbetarna och uppmuntra till beteenden som krävs för att på ett hållbart sätt upprätthålla och förbättra processer för produktsäkerhet.och livsmedelskvalitet.
Genom att årligen dela upp planen i delmål och kontinuerligt mäta, kommunicera och följa upp dessa uppnår vi en positiv förändring i kulturen för livsmedelssäkerhet och kvalitet, särskilt avseende aktiviteter relaterade till säkerhet, äkthet, lagenlighet och kvalitet.
Ständig förbättring av kulturen för livsmedelssäkerhet och kvalitet
Som en del av vårt åtagande för kvalitet och livsmedelssäkerhet är vår mejeriverksamhet certifierad enligt den globala standarden BRC (British Retail Consortium).
Att vara BRC-certifierad innebär att vi följer strikta standarder och rutiner för livsmedelssäkerhet, hygien och kvalitetskontroll i hela vår produktionsprocess.
Detta inkluderar noggranna kontroller av råvaror, tillverkningsprocesser och förpackningar för att säkerställa att våra produkter uppfyller högsta möjliga standard. Genom att vara BRC-certifierade kan våra kunder vara säkra på att våra produkter är framställda med högsta kvalitet och säkerhet i åtanke. Det är en del av vårt åtagande för att leverera goda och säkra produkter till våra kunder varje dag.
Oiva informerar konsumenterna om företagets resultat av kontroll av livsmedelssäkerhet.
En del av hållbara storföretag på Åland
Aktörerna inom näringslivet på Åland spelar en viktig roll för att förverkliga den åländska utvecklings- och hållbarhetsagendan. Målet är att Åland ska vara ett hållbart samhälle 2051 och att de strategiska utvecklingsmålen, som ställts upp, ska förverkligas till 2030. I nätverket hållbara storföretag, där vi ingår, kan företagen lära av varandra genom att utbyta erfarenheter och idéer.
Hållbarhetsmål
För att säkerställa ständig utveckling i kvalitet- och hållbarhetsarbetet fastställer vi kvalitets- och miljömål och följer upp dem kontinuerligt. Vi arbetar utifrån Bärkraft och GRI standarden.
Just nu arbetar vi bland annat med följande kvalitets- och miljömål:
1 Minska förbrukningen av energi, FN mål 7 Hållbar energi för alla GRI 302, Bärkraft mål 6 Kraftigt minskad klimatpåverkan
2 Hålla hög kvalitet och lång hållbarhet på produkterna, FN mål 12 Hållbar konsumtion och produktion GRI 416 Bärkraft mål 7 Hållbar konsumtion och produktion
3 Minska vattenförbrukning, FN mål 6 Rent vatten och sanitet för alla, GRI 306 Bärkraft mål 3 God vattenkvalitet
4 Utbildning och kompetens, FN Mål 4 God utbildning GRI 404 Bärkraft mål 1 Välmående
5 Biologisk mångfald, FN mål 15 ekosystem och biologisk mångfald GRI 301 Bärkraft Mål 4
Nya förpackningar
Vi vill att det ska vara lätt för konsumenter att sortera våra förpackningar rätt. Därför har vi tagit i bruk nya förpackningar som minskar vår klimatpåverkan.
Vår gräddfil, crème fraîche och filbunke säljs numera i en så kallad fiber cup, som är gjord av kartong i stället för plast som tidigare.
- Burken sorters som kartong
- Ytterlocket som plastförpackning
- Tillsammans minskar de klimatpåverkan med cirka femtio procent jämfört med förra bägaren.
Vår mjölk, grädde och yoghurt säljs i förpackning gjord av träråvara som är FSC-märkt. Förpackningen är lätt att återvinna. Yoghurtförpackningar har plastkork för att få en mer praktisk och mindre kladdig hantering. Korkarna är gjorda av fossilfri plast – i stället för olja används tallolja, som är en restprodukt vid papperstillverkning.
- Sorteras som kartong eller tetra beroende på hur ditt sopkärl ser ut
- Plastkork sorteras som plast
- “Plasthalsen” lämnas kvar på förpackningen och separeras senare i återvinningsprocessen
Ålandsbagarn - Fria från palmolja till 99 procent
Vi har steg för steg bytt ut palmolja mot andra alternativ i våra bakverk. I dag används certifierad palmolja endast i tre produkter. Istället använder vi smör samt en blandning av solrosolja och kokosfett.
Att vi inte frångått helt från palmoljan beror på att vi vill erbjuda krämiga bakverk –mockabiskvier och drömtårta – som är mjölkproteinfria. Ersätter vi palmolja med exempelvis grädde eller smör blir bakverken inte mjölkproteinfria. Vid fritering av munkar används en certifierad palmolja.
I de tre produkter som innehåller palmolja anges det i innehållsförteckningen.